Door verschillende lockdowns wordt al bijna 2 jaar ingezet op bescherming. Door thuis te blijven, contacten te mijden en afstand te bewaren zullen we onszelf moeten beschermen tegen het virus. Zolang je daarnaast niet werkt aan je weerstand en vitaliteit is dit slechts een schijnveiligheid. Het virus verdwijnt namelijk niet, althans zeker niet op de korte termijn.
 
In mijn ogen is er te weinig aandacht voor het vergroten van vitaliteit. Besluiten van de overheid zijn soms onbegrijpelijk en tenenkrommend. Sporten mag in veel gevallen niet meer, terwijl de snackbar geopend blijft. Het resultaat is bedroevend: De gemiddelde Nederlander is kilo’s aangekomen en we zijn structureel minder gaan bewegen (zie grafiek). Hierbij valt op dat de verschillen tussen groepen met andere persoonskenmerken zijn toegenomen. Het meest schokkende resultaat is het verschil in beweegdeelname tussen laag- en hoogopgeleiden. Zo heeft de coronacrisis in 2020 Nederlanders maar liefst 46.000 gezonde levensjaren gekost (qaly’s). Het verlies aan maatschappelijke waarde is 2,3 miljard euro.
 
Ook schokkend is de daling van sportdeelname onder de jeugd. Slechts 20% van de jeugd voldeed het afgelopen jaar aan de beweegnorm. Dat kinderen steeds minder bewegen en steeds minder vaardig zijn in bewegen, is een trend die al langer gaande is. De enorme daling vanwege de eerste coronamaatregelen is daarom extra zorgelijk.
 
Daarnaast kampten er al 10 miljoen landgenoten met een chronische ziekte en heeft meer dan helft van de volwassenen overgewicht. Door corona wordt bevestigd hoe slecht we er als samenleving aan toe zijn. We blijken niet weerbaar genoeg. Het gemiddelde BMI van de coronapatiënt op de IC is gestegen naar 30. Hierdoor functioneert het immuunsysteem veel minder goed. Laten we hier met z’n allen wat aan doen, ook al worden we nauwelijks gemotiveerd door de overheid.
 
Sport en bewegen geeft ons juist in deze moeilijke tijd de veerkracht om overeind te blijven. Door te bewegen help je niet alleen je fysieke gezondheid maar ook je mentale gezondheid. We zijn namelijk nog lang niet van corona af en ondanks vele maatregelen zijn er altijd nog mogelijkheden en kansen. Ik wil je helpen om deze te zien. Wil jij meer bewegen en gezonder leven? Vanuit mijn rol als buurtsportcoach bij Mens en Welzijn Voorst help ik je graag op weg. Ik ben geen personal trainer of leefstijlcoach, maar ik kan je wel een zetje in de juiste richting geven. Zoals veel van onze diensten kost dit niets, behalve tijd en mogelijk een kopje koffie. Kom maar op met die goede voornemens!
 

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Meer weten?

Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!

© 2024 Mens en Welzijn Voorst | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.