“Wat een mijlpaal! Voor het eerst – zo blijkt uit onderzoek – zijn vleesvervangers goedkoper dan vlees” zie ik voorbij komen op sociale media. Zelf houd ik eerlijk gezegd wel van een stukje vlees op mijn bord, maar de vegetarische alternatieven kan ik steeds meer waarderen. De smaken worden steeds beter, het is meestal gezonder (check de nutri-scores), het is beter voor het klimaat en nu dus óók nog beter voor je portemonnee.

We zitten in een behoorlijke transitie met z’n allen. De prijs van plantaardige burgers zal nog verder omlaag gaan, en vlees zal nog duurder worden zodra we de kosten voor milieu, klimaat en – bovenal – dier eerlijk gaan verrekenen. Dit is het moment om te minderen met vlees, maar er zijn nog meer bewustere keuzes die je geld kunnen besparen (toch wel fijn in deze dure tijd):

1. Koop producten van het seizoen (op de markt of bij de boer)

Lokale producten die je in het seizoen koopt zijn meestal goedkoper. Seizoensproducten bevatten vaak ook de meeste voedingsstoffen en smaken het best. Producten buiten het seizoen zijn vaak de halve wereld over gereisd of komen uit energieverslindende kassen. Koop ook je producten bij voorkeur bij de boer zelf of op de markt. Koop je wat meer, kan je het vaak invriezen en het geeft je ook nog de ruimte om te onderhandelen over de prijs 😉.

2. Drink water

Goedkoop, gezond en simpel: draai vaker de kraan open als je dorst hebt in plaats van de colafles.

3. Kies vaker voor peulvruchten

Bonen, linzen en erwten zijn niet alleen heel goedkoop, maar kunnen ook een hele smakelijke basis zijn voor een gerecht. Peulvruchten zijn niet alleen laag in calorieën, maar zitten vol met vezels, vitamines en mineralen. Het zijn daarmee ook goede vleesvervangers.

4. Kweek je eigen voeding

Het kan zelfs op een balkon met een paar potjes en bakken. Zaden zijn goedkoop; met wat tijd en moeite kun je zo je eigen kruiden, kiemen, tomaten, courgettes, uien en nog veel meer kweken. Zelf gekweekte producten smaken vaak ook veel beter dan de gekochte artikelen. Je kunt ook zeker zijn dat het bij de juiste rijpheid wordt geplukt of geoogst.

5. Eet meer groente

Vlees en vis worden dus steeds duurder. Kies daarom wat vaker voor groente als hoofdingrediënt voor je avondmaaltijd.

6. Koop volwaardig voedsel

Veel voeding goedkoper is goedkoper onbewerkte vorm. Kijk bijvoorbeeld naar de prijs van een zak geraspte kaas. Rasp het lekker zelf! Of gesneden fruit, idem dito. Volkorengranen, zoals bruine rijst en haver, zijn ook goedkoper per portie dan geraffineerde en bewerkte granen.

7. Doe geen boodschappen als je honger hebt.

Boodschappen doen met honger kan leiden tot impulsinkopen. Als je honger hebt, neem dan eerst een gezond tussendoortje, zoals een stuk fruit voor het boodschappen doen.

Kortom, iedereen kan gezondere keuzes maken! Kook zelf met volwaardige voeding en voorkom dat je voedsel moet weggooien. Junkfood kost je zoveel meer, ook op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan de medische kosten die gepaard gaan met een slechtere gezondheid en/of  een verminderde werkcapaciteit. Zelfs als gezond eten echt veel duurder zou zijn (wat dus niet zo hoeft te zijn), zou het uiteindelijk nog de moeite waard zijn. De prijs voor een goede gezondheid valt niet te berekenen.

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Guus helpt je graag op weg! Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Meer weten?

Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!

© 2024 Mens en Welzijn Voorst | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.