Iedere straat, buurt of wijk heeft er wel één, of misschien meer. Een persoon die het voortouw neemt als het gaat om dingen organiseren. Denk aan de Burendag, een bloemetje voor de zieke buurvrouw, de jaarlijkse buurtbarbecue of het opzetten van een whatsapp groep met de buurt.
En dat is fijn, want waarom zou je voor een gezellig praatje, een kopje suiker of een helpende hand het ver weg zoeken, als je het op loopafstand kunt vinden? Het spreekwoord luidt niet voor niets: beter een goede buur dan een verre vriend!
Maar zonder een verbinder blijft het vaak los zand. Én dat is precies waar Mens en Welzijn Voorst mee is gestart in onze gemeente: het leren kennen van buurtverbinders. Om deze mensen vervolgens op weg te helpen en weer aan élkaar te verbinden.
We spreken twee van deze buurtverbinders van het eerste uur, Toon van Kessel en Gerry Klein Overmeen. Over hun droom, wat er al gebeurt in hun eigen buurt en de rol die ze daarbij spelen.
Ons doel? Om jou te enthousiasmeren om de rol van buurtverbinder op te pakken als die jou past. Of een ondersteunende rol te spelen in je buurt. Want wat is er mooier dan een goede buur?
Meer weten over dit project of je aanmelden als buurtverbinder? Neem contact op met Martine Jongenburger via m.jongenburger@mensenwelzijn.nl of 06-40256367.
Interview met Toon van Kessel
Als Brabander van origine is Toon gewend aan een sociale buurt. En hij barst van de ideeën om zijn buurt te gaan verbinden! “Ik kom uit het kleine dorpje Olland (red. – met circa 1100 inwoners). Daar ben ik opgegroeid en heb een hele prettige jeugd gehad. Wij kenden iedereen in het dorp en dat voelde heel goed. Een fijne buurt begint al bij het groeten van je buren!”
“Ik woon nu al een tijdje aan de Oude Binnenweg in Twello en besefte dat de situatie uit mijn jeugd echt niet meer is. Ik dacht, als ik 5 of 10 huizen verderop kijk, ken ik die mensen dan? Dan realiseer je je dat je de mensen die vlak bij je wonen helemaal niet of niet echt kent. En wat zou het toch leuk zijn als mensen elkaar kennen, weer groeten. Een keer een praatje maken of een kopje koffiedrinken. Gewoon, zoals dat vroeger in mijn dorp ook ging.
Ik las over het project ‘sterke buurtverbinders’ van Mens en Welzijn Voorst en ik dacht ‘dat is echt iets voor mij!’ Om te kijken of ik mijn toekomstdroom, dat we weer een echte buurt zijn, waar kan maken. Ik hoop dat we samen over een jaar of twee echt wat bereikt te hebben!”
Toon is al een actieve vrijwilliger sinds zijn pensioen in 2021. Hij had een technisch beroep, maar wilde juist graag de sociale kant op. “Ik zag de oproep voor een buurtcontactpersoon van Mens en Welzijn Voorst. Daar heb ik me voor aangemeld en zo kwam van het een het ander. Ik ben vrijwillig buurtbemiddelaar geworden en daarna kwam dit project langs.”
Wat gebeurt er al in jouw buurt?
“Met de 15 huizen in ons stukje van de straat hebben we al heel lang een jaarlijks buurt-eten en nieuwjaarsborrel. Iedereen neemt zelf eten en drinken mee en we maken er een gezellige middag en avond van. Maar ik zou wel iets vaker dingen willen organiseren en de buurt meer verbinden, er een kleine wijk van maken.
Er zijn al diverse straten die een eigen whatsapp groep hebben, ons eigen stukje van de straat ook. Dus ik heb aangebeld bij de beheerders van de andere groepsapps in de buurt, om deze straatapps weer met elkaar te gaan verbinden.
Ik hoop dat we samen met de beheerders kunnen brainstormen om de straten aan elkaar te verbinden. Mijn wens is om een community te maken met whatsapp, om zo de buurt op de hoogte te houden. Dit is één van de tips die ik heb geleerd tijdens de bijeenkomsten met andere buurtverbinders. Als je eenmaal zo’n community hebt, kunnen we echt dingen op gaan zetten.”
Wat vind je van de verbinding met buurtverbinders?
“Het mooie van het project ‘sterke buurtverbinders’ is weer de verbinding tussen buurtverbinders uit verschillende buurten en dorpen. Hierin spelen de professionals van Mens en Welzijn Voorst een belangrijke rol, met hun expertise. Ze geven professionele ondersteuning en zorgen voor verbinding. Zo merk je dat mensen steeds meer gemotiveerd raken om dingen te doen. Want als je massa krijgt, dan kan en gaat er echt wat gebeuren!”
Hoe zie jij de toekomst?
Ik heb heel veel leuke ideeën, denk aan een wandeling door de buurt langs alle moestuinen van mensen. Of hobby’s van buurtbewoners bekijken, zoals een postzegelverzameling of eigen kunst. Maar dit kan ik niet alleen, we moeten het samen met de buurt doen!
Het kan ook heel simpel zijn. Bijvoorbeeld als iemand nieuw in onze buurt komt wonen. Dat er meteen wordt kennisgemaakt, iemand wordt toegevoegd aan de buurtapp of een bloemetje krijgt. Een beetje aandacht voor elkaar zit in kleine dingen. En zoals ik al zei, het begint bij elkaar groeten. Dus dat is mijn wens en tip tegelijk!” Wil jij je na het lezen van dit interview inzetten en woon je in de buurt bij Toon? Bel bij hem aan en meld je aan!
Altijd druk bezig en in voor een praatje. Dat is wat Gerry Klein Overmeen wel typeert. Ze is enthousiast en zet zich graag in voor haar medemens. Ze werkt nog, is vrijwillig toezichthouder in het buitenbad van De Schaeck en collecteert voor het Reumafonds en de Hartstichting. En sinds kort is ze buurtverbinder in de bekende Twellose wijk Demmerskamp. “Ik ben begonnen om bij alle 6 straten een schriftje door de brievenbus te doen, bij het eerste huis. In het schriftje heb ik me voorgesteld en gevraagd aan mensen of ze nog ideeën hebben én of ze een bijdrage willen leveren!”
Demmerskamp is een bekende wijk in Twello, met niet altijd een goed imago. Eigenlijk heel raar, want al van oudsher is het juist een hele sociale wijk! Gerry: “Toen ik hier kwam wonen, 42 jaar geleden, was het een hele sociale en betrokken buurt. Er werd van alles georganiseerd, van bingo tot een paasoptocht, hutten bouwen en sinterklaas vieren. Helaas is dat allemaal verdwenen nu, je merkt toch dat tijden veranderen. Er wonen veel werkende mensen, of gescheiden moeders. Die hebben toch minder tijd over helaas. Maar iedereen groet elkaar hier wel!”
Vele handen maken licht werk
Tijdens de workshop met de andere buurtverbinders kwam Gerry op het idee van het schriftje. Het resultaat van de schriftjes is nog wisselend. “Bij de Prinses Irenestraat kwam het schriftje tot nummer 8, [lachend] toen heeft de hond het verslonden. Ik heb toen alles weer overgeschreven en het schriftje is weer naar de volgende gegaan!”
Uit de schriftjes is helaas nog niet zoveel gekomen, of ze zwerven nog ergens. Dus Gerry gaat binnenkort maar eens aanbellen bij de buren. “Ik heb allerlei ideeën, maar er is wel draagkracht nodig. Ik wil best de aanjager zijn, maar ik kan niet alles alleen doen. Daarom hoop ik dat mensen die dit lezen ook enthousiast worden om mee te gaan helpen. Om zo samen onze buurt te gaan verbinden en leuke dingen te organiseren. Want vele handen maken nou eenmaal licht werk en maken het ook nog eens veel leuker!”
De workshop met andere buurtverbinders vond Gerry wel heel waardevol en leuk. “Er waren zo’n 8 buurtverbinders bij elkaar, uit Terwolde, Posterenk en andere kernen. Een hele leuke kennismaking en we hebben allemaal ideeën met elkaar gedeeld. Ik merkte wel dat in kleine kernen/dorpen meer betrokkenheid is. Ik hoop toch dat we dat ook in onze buurt kunnen creëren, net als vroeger!”
Wat is jouw droom?
“Onze buurt is heel multicultureel, zo wonen er ook mensen van bijvoorbeeld Oekraïense, Tibetaanse en Turkse afkomst. Maar veel mensen weten dat niet en kennen elkaar niet. Het lijkt me zo mooi dat we elkaar en ook de verschillende culturen leren kennen. Mijn droom is dat we dit jaar op de Burendag in september, onze multiculturele buurt samenbrengen.
Ik zie voor me dat we elkaar ontmoeten in de speeltuin, die we vorig jaar hebben opgeknapt. Lange tafels, gezellig samenzijn en iedereen die wat lekkers te eten meeneemt!”
Woon je in Demmerskamp en wil je Gerry helpen om samen deze droom waar te maken? Steek dan je handen uit de mouwen en bel aan bij Gerry!
Neem voor meer informatie contact op met Martine Jongenburger
Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!