Ik hoef niet uit te leggen dat onze hersenen enorm belangrijk zijn. Allerlei vitale lichaamsfuncties (zoals ademhaling en hartslagfrequentie) worden hier gereguleerd, er vinden belangrijke mentale processen plaats (zoals denken en voelen) en de besturing van je motoriek (zoals bewegen van armen en benen) wordt gecoördineerd in de hersenen. Dat je goed voor je hersenen moet zorgen lijkt me daarom vanzelfsprekend, maar toch doen we dat lang niet altijd. Want wat vinden de hersenen fijn? Beweging en nieuwe dingen leren! Doet u dat voldoende en regelmatig?
Op landelijk niveau weten we dat 53% van de volwassenen aan de Beweegrichtlijnen voldeed in 2020. Onder 65-plussers ligt dat percentage slechts op 42% procent (RIVM, 2021). Wanneer je voldoende beweegt raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en de zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Signaalstoffen (neurotransmitters) in de hersenen zorgen ervoor dat de communicatie tussen hersencellen soepel verloopt. Door beweging verbetert de werking van deze signaalstoffen (Scherder, 2020). Bij aandoeningen als Alzheimer in Parkinson wordt juist deze communicatie tussen hersencellen belemmert.
Volgende keer besteed ik aandacht aan het leren van nieuwe dingen. Nu gaan we eerst bewegen! Pak de fiets wanneer het kan, ga naar buiten voor een ‘Ommetje’ en wandel stevig door of ren een paar keer de trap op. Hoe fitter je bent, hoe beter dat is voor lichaam en geest én dus ook voor je hersenen!
Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl
Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!