Deze maand een persoonlijk verhaal. Een ode aan de ouder wordende mens die blijft leren en ontdekken. Mensen die hun beperkingen omarmen en hun angsten durven aan te gaan. Ik heb het geluk dat ik ze regelmatig ontmoet. Ze inspireren en zijn een voorbeeld voor mij.
Neem bijvoorbeeld Frans en Bernard op deze foto. De een is 83 en de andere bijna 90. Ze lazen of hoorden over ‘Zeker Bewegen’ en dachten iets in de trant van: “He, dat is interessant! Ik geloof dat ik daar nog wel wat van kan opsteken”. Alle 8 lessen zijn ze steevast van de partij, altijd opgetogen. Alles doen ze mee, binnen de grenzen van hun mogelijkheden, maar die grenzen zoeken ze op. Vallen en weer opstaan, zoals ze dat in het leven vele malen vaker hebben gedaan. Het is prachtig om te zien.
Hendrikje van Andel-Schipper, ooit de oudste gekende persoon op aarde, is ook zo’n prachtig voorbeeld. Ze stierf op 115-jarige leeftijd terwijl ze nog volledig bij de tijd was. Sterker nog, haar hersenen waren vergelijkbaar met die van een 60-jarige. Daarmee werd bewezen dat degeneratie van de hersenen géén ouderdomskwaal is, maar een aparte ziekte en kwam onderzoek naar een anti-Alzheimer gen in een stroomversnelling terecht. Het zorgde ervoor dat er nu op grotere schaal onderzoek wordt gedaan naar de hersenen van 100-jarigen. In De Stentor liet één van de onderzoekers onlangs optekenen dat de positiviteit van de doelgroep haar vooral zo opvalt.
Het is ook vooral die positieve mindset die ik zo bewonder, die ik iedereen gun, maar waar helaas niet iedereen mee gezegend is. Ik begrijp heel goed dat vele factoren hierin een rol spelen. Aan mij de uitdagende taak om twijfelaars over de streep te trekken. Om hen te laten inzien waarom activiteiten zoals ‘Zeker Bewegen’ een investering in jezelf zijn. Een investering in je (fysieke en mentale) gezondheid, je grootste goed!
Tot slot nog even terug naar de gymzaal. Frans heeft zijn rollator aan de kant gezet en gaat nu lopend de deur uit. Hij heeft zichtbaar aan vertrouwen gewonnen, net als de overige deelnemers. Aan het begin van de cursus vroegen we hen om hun zelfvertrouwen in het bewegen te beoordelen. Hetzelfde deden we aan het einde van de cursus. Men groeide van een 4,5 naar een 7,3. Ik ben benieuwd hoeveel er 100 mogen worden 😉
Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Heb je vragen over Zeker Bewegen of ben je op zoek naar een andere activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl
Neem voor meer informatie contact op met Guus Kroes
Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!