Twee maanden geleden schreef ik dat fietsen goed is voor je immuunsysteem. Uit dezelfde blog bleek dat we in een échte fanatieke fietsgemeente wonen. Dat is natuurlijk een geweldige combi, maar een ongelukje zit altijd in een klein hoekje. Willen we veilig (blijven) fietsen, dan zullen we ons wel bewust moeten zijn van de gevaren én van ons eigen gedrag op de fiets. Eerder dit jaar organiseerde ik daarom een training in het kader van fietsveiligheid. Dat deed ik samenwerking met Henk Lubberding, een echte expert op dit gebied. Verschillende tips van Henk wil ik bij deze nog een keer onder de aandacht brengen.

  • Terugschakelen bij afremmen en afstappen: Schakel altijd terug (naar een lichtere versnelling) wanneer je vaart mindert en/of stopt/afstapt. Beschouw je fiets als een auto. Net als in een auto gaat het wegfietsen vervolgens vele malen makkelijker in een lage versnelling.
  • Gebruik je remmen als je stilstaat: Door actief te remmen heb je meer steun aan je fiets (en specifiek je stuur). Je zorgt er zo eigenlijk voor dat je fiets een soort rollator wordt waarop je kunt leunen.
  • Stap veilig op zonder te hinkelen:  Gebruik je remmen, de fiets tussen de benen, zorg dat je in een lage versnelling staat en vergeet de ondersteuning niet aan te zetten. Zorg vervolgens dat je trapper schuin omhoog staat, ga op deze trapper staan en gebruik de  vaart die je hebt om rustig te gaan zitten. Zo stap je op met de minste inspanning.
  • Oefen een noodstop: Wanneer je plotseling moet remmen zet je één been aan de grond, ongeveer een halve meter van de fiets. Dat is je standbeen (of goede been, zoals ik ook wel vaak hoor). Het andere been blijft op de trapper en de remmen houd je ingedrukt. Zo sta je in een driehoek en dat zorgt voor stevigheid. Oefen welke kant jouw voorkeur heeft.
  • Gebruik de achterrem voor extra balans: Wanneer je de achterrem ingedrukt houdt en toch blijft trappen zal je uiteraard vaart minderen (vanwege het remmen), maar door te blijven trappen zal je extra balans ervaren. Dit kan vooral van pas komen in overzichtelijke situaties en wanneer je korte bochten moet maken.
  • Kijk ver vooruit: Je creëert ruimte en rust door ver vooruit te kijken (richting de horizon). Kijk niet naar beneden want daarmee trigger je angst en onzekerheid. “Kijk waar je heen gaat” en “waar je heen kijkt ga je naar toe”, zou Henk zeggen. Een andere tip van hem is: “Kijk zoals je stuur staat”.
  • Denk aan je jas: Voor de mensen met een lange jas. Ga op de jas zitten zodat je jas niet achter het zadel blijft haken wanneer je afstapt. Voel hoe je jas zit door even op één been te gaan staan tijdens het fietsen.

In het najaar beoog ik een nieuwe fietstraining met Henk Lubberding te organiseren. Deelname kan ik iedereen aanraden. Volgens mij steek je er altijd iets van op. Geef je gerust alvast op zodat je verzekerd bent van deelname!

Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer willen bewegen, maar heb je hier bepaalde hulp bij nodig? Of ben je op zoek naar een sociale activiteit? Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl

Direct contact?

Neem voor meer informatie contact op met Guus Kroes

Meer weten?

Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!

© 2024 Mens en Welzijn Voorst | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.