Onlangs werd er een interessante lezing georganiseerd over bewegen en dementie in het ’t Trefpunt Duistervoorde. De vele voordelen van bewegen passeerden de revue in relatie tot deze aandoening. Voor mij een mooie gelegenheid om hier nog even wat dieper in te duiken.
Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die leiden tot een afname van cognitieve functies, zoals geheugen, denken en redeneren. Deze afname wordt veroorzaakt door beschadigingen aan de hersencellen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.
Dementie is een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft, met een aanzienlijke impact op zowel degenen die eraan lijden als hun naasten. Hoewel er geen genezing voor dementie is, hebben talrijke studies aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging een krachtig middel kan zijn om de progressie van de ziekte te vertragen en de algehele cognitieve functie te verbeteren.
Hoe het komt dat bewegen lijkt te beschermen tegen dementie is maar ten dele bekend. Wel is zeker dat bewegen een positief effect heeft op bekende risicofactoren van dementie zoals diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, vaataandoeningen en ontstekingen. Maar ook als het ziekteproces niet via deze bekende risicofactoren loopt, is het risico op dementie te beperken.
Specifieke voordelen van beweging voor mensen met dementie
Praktische tips voor het integreren van beweging
Tot slot
Beweging is een krachtig hulpmiddel bij het behoud van een gezond brein, zelfs bij mensen met dementie. Door regelmatige lichaamsbeweging te integreren in het dagelijks leven, kunnen we niet alleen de fysieke gezondheid bevorderen, maar ook de kwaliteit van leven verbeteren voor degenen die leven met deze uitdagende aandoening. Het is belangrijk om activiteiten aan te passen aan het individuele niveau en de behoeften van elke persoon, en altijd advies in te winnen bij zorgverleners (zoals een fysiotherapeute) voordat met een nieuw bewegingsprogramma wordt gestart.
Guus Kroes is Buurtsportcoach namens Mens en Welzijn Voorst. Zou jij na het lezen van zijn blog ook wel meer in beweging willen komen, maar heb je hier bepaalde hulp of advies bij nodig? Hij helpt je graag (en kosteloos) op weg. Neem gerust contact op via telefoonnummer: 06 40 10 36 11 of g.kroes@mensenwelzijn.nl
Neem voor meer informatie contact op met Guus Kroes
Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!