Hoorde je vandaag een midwinterhoorn? Dan kwam die wellicht vanaf het plein bij Klein Twello. Daar trakteerde de ‘Bruggenbosche Midwinterhoornblaozers’ bezoekers en omwonende op een waar concert! De heren vertelde er ook nog eens van alles over. Waarom blaast men? En waarom juist in deze tijd?

De midwinterhoorn heeft een lange historie in de regio en het oosten van het land. Het is een lange, lichtgebogen, houten hoorn met een lengte tussen de 120 en 150 centimeter. De hoorns worden ofwel aan elkaar gelijmd (droge hoorn) of in water gehangen, waardoor de twee houten helften opzwellen en naadloos op elkaar passen (natte hoorn). Het geluid draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid.

In Twente en de Achterhoek wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de advent (“anbloazen”) en Driekoningen (6 januari, “afbloazen”). Het midwinterhoornblazen is opgenomen op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Op onze Facebookpagina en KijkindeKernen.nl zijn meerdere foto’s te vinden.

Meer weten?

Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!

© 2024 Mens en Welzijn Voorst | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.