Een leven zonder muziek? Als cultuurcoach kan ik mij dat niet voorstellen! Het leven zal dan saai en kil zijn. Of ik er nu naar luister of zelf een instrument bespeel, muziek raakt, is opwekkend en ontspannend en verbind mij met mijn diepste gevoelens. Muziek is een basis factor in mijn leven en ik zal nooit de eerste keer vergeten dat ik met mijn tenorsaxofoon mocht meespelen in het harmonieorkest; midden tussen de musici waar het geluid mij aan alle kanten omsloot … De directe schoonheid van de muziek en saamhorigheid raakte mij diep … dat was magie!
Als cultuurcoach ben ik daarom erg trots op alle muziekverenigingen van de gemeente Voorst die jou ook zo’n unieke ervaring willen geven. Op 25 september kun jij je onderdompelen in muziek tijdens de eerste Muziek Experience Voorst. Kies voor de belevingsplaatsen, dichtbij het orkest, waar je zult beleven wat ik als kind meemaakte: de magie van live muziek! Het beloofd een unieke muzikale ervaring te worden, die ik werkelijk iedereen gun.
‘O nee, ik ben niet muzikaal.’ Als cultuurcoach hoor ik die uitspraak maar al te vaak. Maar daar klopt niks van, zeggen ook cognitiewetenschappers. Iedereen is muzikaal maar mensen realiseren het zich vaak niet. Je hoeft echt niet zelf sonates van Mozart te kunnen spelen. Maar bedenk eens hoe makkelijk je een liedje uit je jeugd herkent? Dat vermogen alleen al maakt deel uit van je muzikaliteit.
Want muziekgevoel is meegebakken in de biologische aanleg van de mens. Een essentiële bouwsteen om muziek te kunnen volgen of maken is gevoel voor maat, en dat is aangeboren. Hoe vaak zie je niet kinderen enthousiast mee hupsen op muziek, hoe klein ze ook zijn?
Muziek kan emoties versterken en associaties oproepen met oude gevoelens en gebeurtenissen. Het geeft bijvoorbeeld troost bij verdriet. Of wakkert je passie aan, zoals bij de tango. En dan koningin Maxima, tot tranen geroerd door een muzikaal intermezzo tijdens haar huwelijk met onze koning. Voor mij is muziek iets dat recht uit het hart komt, dat mij het diepste raakt. Die vorm van uiten van muziek die niet alleen gaat over hoop, troost en liefde. Maar juist ook die kanten laat beleven die je liever niet bezongen wilt hebben.
Mensen die als kind zang- of muziekles kregen, maken later in het leven vaker muziek dan zij die in hun jeugd enkel sportles hadden. Hoe vergroot je de kans op een muzikaal leven bij kinderen?
Laat een kind: vroeg beginnen met spelen of zingen; zelf zijn/haar instrument uitkiezen;
liever meer korte lessen per week volgen dan wekelijks één lange les, zeker vanaf 11 jaar; samen muziek maken, bijvoorbeeld in een orkest van de muziekvereniging; lekker improviseren.
Dat ieder kind in de gemeente blijvend kwalitatief goed (kunst &) muziekonderwijs krijgt, is een sterke wens van mij. De muziekverenigingen geven muzieklessen op scholen en als cultuurcoach vind ik dit belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Muziek is gezond voor de ontwikkeling van de hersenen bijvoorbeeld. Maar ik vind het ook belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van de gemeenschap en het vormen van een stevig cultureel netwerk die de vergrijzing aankan, juist dankzij de koren en de muziekverenigingen. Ook omdat muziek generaties met elkaar verbind.
Ik zeg altijd, Gemeente Voorst heeft muzikaal goud in handen! Een muzikale gemeente waar iedereen trots op kan zijn! Geweldig dat de muziekverenigingen nu samen voor het eerst een fantastisch en gevarieerd muzikale belevingsconcert gaan realiseren. Ik kijk er ontzettend naar uit. En met heel veel plezier nodig ik je van harte uit, om het concert op 25 september te komen beleven. Zie ik je daar?
Bron: Voorster Nieuws
Neem voor meer informatie contact op met Kim Arntzen
Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!