Categorieën: Mantelzorg

Mantelzorgers, in Nederland zijn er bijna 5 miljoen! Mensen die de zorg dragen voor- of de zorg hebben om een ziek familielid, vriend of bijvoorbeeld buur. Mantelzorg lijkt een vanzelfsprekendheid maar is dat zeer zeker niet en verdient waardering. Daarom is er jaarlijks de Dag van de Mantelzorg. In aanloop naar deze dag plaatsen we wekelijks een persoonlijk verhaal in het Voorster Nieuws en onze website. Deze week het verslag van een intens gesprek met Wilma, zij is al vijf jaar mantelzorger voor haar inmiddels 60-jarige man.

Door Jos Bosch

We zouden een boek vol kunnen praten over de vele facetten van het intense leven. Over de verwachtingen die Wilma vroeger had over de toekomst, hoe ze nu samen met haar man de dagen invult en vooruit durft te kijken naar wat komt als ook welke wensen je mag hebben.

Het leven anders voorgesteld

Ruim vijf jaren geleden werden de eerste onderzoeken gestart naar aanleiding van diverse klachten bij haar man die beter als verschijnselen kunnen worden beschreven. Psychoses, parkinsonisme en vasculaire dementie zijn uiteindelijk de combinatie van ziektebeelden die maken, dat de man van Wilma veel zorg nodig heeft. “Het leven had ik mij anders voorgesteld” maar ondanks haar uitspraak wil ze absoluut niet, dat haar man en zij zielig worden gevonden. Integendeel, het leven heeft ook nu mooie kanten!

Een eigen leven hebben

De zoektocht naar een andere woning heeft ze inmiddels gestaakt. Wilma merkte dat ze er niet gelukkig van werd en mede ingegeven door haar kinderen die zeiden ‘mama, blijf dan lekker wonen en pas het huis aan’ is Wilma momenteel druk bezig met de nodige veranderingen in het huis.

Het leven draait voor een groot gedeelte om haar man en als mantelzorger probeert ze zoveel als mogelijk alles draaiend te houden. Haar man maakt gebruik van dagbesteding. Wilma heeft een deeltijdbaan waar ze met veel plezier invulling aan geeft. Buiten de deur zijn, een eigen leven hebben, collega’s onderling met andere verhalen en even uit de wereld van de zorg stappen, wat zó belangrijk is.

Samen oppassen

Maar het allermooiste vindt Wilma het toch wel om op de kleinkinderen te passen. Haar man gaat daarbij ook mee als het lukt en ze gaat ook bewust de deur uit naar haar kinderen in plaats van thuis oppas te zijn. Het geeft haar energie en bij vlagen ziet ze ook dat haar man er nog van kan genieten. Want de aandoeningen zorgen er ook voor, dat Wilma’s man fysiek steeds minder kan functioneren. Koffie zetten of simpelweg een ommetje maken zijn al te hoge opgaven.

‘Geniet van de momenten dat het allemaal nog wél kan’

Een boek vol praten, maar we moeten het artikel kort houden. Wel heeft Wilma een ijzersterke afsluiter van het gesprek. Wilma: “Het is heel cliché, maar geniet van de momenten dat het allemaal nog wél kan, want het kan zó in één keer veranderen. Dat je toekomstbeeld zó snel verandert, dát is het meest schokkende van dit. Doe nu wat je wilt want het later is er misschien niet meer.”

Rotary Club Voorst zorgt voor de Dag van de Mantelzorg

De Dag van de Mantelzorg wordt ondersteund door de Rotary Club Voorst. De vele enthousiaste leden van de Rotary zijn op 11 november de gehele dag beschikbaar om voor de deelnemers te zorgen. Eten, drinken maar ook het vervoer wordt door hen geregeld. Rotary Club Voorst draagt ook bij aan de wekelijkse publicatie van deze artikelen.

Direct contact?

Neem voor meer informatie contact op met Annet Reimert

Meer weten?

Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!

Lees meer verhalen

© 2024 Mens en Welzijn Voorst | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.