Categorieën: Vrijwilligers

Vrijwilliger Marieke Robers en haar (com)passie voor de medemens

Een woensdagavond aan de Rijksstraatweg in Twello. In een huis waar sinds vorig jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vluchtelingen wonen, wordt taalles gegeven. Marieke Robers (63) heet me welkom. Ze werkte dertig jaar lang buiten Nederland als ontwikkelingswerker. Het helpen van mensen in nood zit in haar genen en het hart. Marieke meldde zich als vrijwilliger toen er een oproep kwam om taalles te geven vanuit de Vrijwilligerscentrale Voorst. “Vorig jaar april begon ik met les geven op de voormalige gemeentewerf. Daar werd de eerste groep Oekraïners gehuisvest (naast de vluchtelingen die onderdak vonden bij gastgezinnen – red.)”. Met de verhuizing van de Oekraïners naar landgoed De Lathmer, verhuisde Marieke met haar taalles mee naar dorpshuis De Pompe in Wilp. Samen met Maaike van der Zee en Eef Poelma leerden ze de Oekraïners de basisbegrippen in de Nederlandse taal. Dankzij een gift van de gezamenlijke kerken kon lesmateriaal worden aangeschaft en worden de huur en koffie en thee betaald. Eef Poelma bleef lesgeven in Wilp, Marieke verhuisde verder naar de Rijksstraatweg om de bewoners daar wekelijks les te geven. Om te ervaren hoe dat er aan toe gaat, schuif ik op een woensdagavond in februari aan tafel. De groep bestaat uit vijf volwassenen: Ksyusha, Luda, Katya, Ira en Yuri. We zitten in de huiskamer en aan de hand van vragen op een flipover bevraagt Marieke de cursisten. Voordat ze daar mee aan de slag gaat krijg ik thee aangeboden. Waarbij er nog steeds met verbazing wordt gereageerd, omdat Nederlanders (doorgaans) geen suiker in de thee gebruiken. En al helemaal niet heel veel suiker 😊 Over hun ervaringen in hun moederland praten de Oekraïners liever niet. Niet stilstaan bij de oorlog, maar vooruitdenken. Je kunt nu toch niets aan de situatie in het thuisland veranderen, is het motto.

Elkaar helpen

Marieke is niet getraind als taalopleider, maar de inzet is er niet minder om! Haar passie is om zich in te zetten voor een ander die dat nodig heeft. Passie en compassie voor de medemens. Het is inspirerend om te zien hoe ze bevlogen de mensen aan tafel aan het praten krijgt. “Hoe heet je? Ben je getrouwd? Heb je kinderen? Wat doe je voor werk?” De een leert sneller dan de ander en gelukkig kan de groep elkaar goed helpen. Na de introductie gaat Marieke aan de slag met begrippen die plaats aangeven: op, onder, achter, voor, binnen, buiten. Lachend vertelt ze: “Als ik er niet uitkom ga ik tekenen. Nu kan ik dat helemaal niet, maar toch weten de cursisten uit te puzzelen wat het gedroedelde voorstelt.” Zoals de tekening van de muis en de kat en de bezwering daarbij dat er geen muis in de keuken zit aan de Rijksstraatweg. Daar maakte Ksyusha zich wat zorgen over. Als de vertaling ondanks tekeningen en handen en voeten niet helemaal duidelijk is, helpt de app SayHi. Hiermee vertaal je zinnen van het Nederlands naar het Oekraïens en omgekeerd. Een prachtig hulpmiddel om elkaar te kunnen verstaan. En dat is belangrijk, want zo maak je contact met Nederlanders en kun je bijvoorbeeld makkelijker aan het werk. Zoals Yuri, die bij Schoneveld een arbeidsplek gevonden heeft.

School

In het huis aan de Rijksstraatweg wonen ook kinderen. Eentje ervan kijkt nieuwsgierig om het hoekje. “Hij spreekt heel goed Nederlands”, weet Marieke. Niet zo vreemd, want hij gaat naar school. Hoe jonger, hoe gemakkelijker het is om een taal te leren. En natuurlijk dankzij de meester en juf en de andere kinderen op school. Ksyusha, Luda, Katya, Ira en Yuri zijn blij met hun juf Marieke. Die hen in haar vrije tijd de taal leert van een land waar de Oekraïners bij toeval terecht zijn gekomen. Uit nood geboren. Ik moet hierbij denken aan een fragment uit het gedicht ‘Krijgzuchtige tijd’ van Marieke Lucas Rijneveld: Het volgende moeten we onthouden. Dat we allemaal als vluchteling geboren worden. Op zoek naar de juiste plek, naar veiligheid en wat voorspoed, een liefkozende blik.

Paula Jorritsma-Verkade

Vrijwilliger van het redactieteam Vrijwilligerscentrale Voorst (VCV)

Direct contact?

Neem voor meer informatie contact op met Esther van Dijk

Meer weten?

Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!

Lees meer verhalen

Commissie jeugdvermaak, ontstaan als jeugdbestuur, organiseert activiteiten voor de...
Michel is lid bij de vrijwillige brandweer in Klarenbeek...
© 2024 Mens en Welzijn Voorst | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.