Maandag 23 mei zetten welzijnsorganisaties Welzijn Brummen, Welzijn Lochem en Mens en Welzijn Voorst hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Met de samenwerking beogen zij de toenemende eenzaamheid een halt toe te roepen. Door de handen in één te slaan en succesvolle voorbeelden met elkaar uit te wisselen, zijn ze beter in staat eerder bij mensen te zijn waar het risico op eenzaamheid groot is.
De komende jaren gaat het aantal mensen die zorg nodig hebben enorm toenemen. De verwachting is dat er een fors tekort gaat ontstaan aan zorgverleners, materialen en medicijnen. De behoefte aan zorg en hulp gaat één-op-één samen met eenzaamheid en omgekeerd. Roel Terwijn, directeur Mens en Welzijn Voorst: ‘We zien nu al dat mensen soms wegkwijnen omdat zij meerdere dagen achtereen hooguit een enkele keer per dag dezelfde persoon zien. Ook zien we in ons werk mensen die nauwelijks aan zichzelf toekomen doordat hun partner bij van alles begeleiding nodig heeft. De grenzen van de zorg komen steeds nadrukkelijker in beeld. Als we niets doen zullen kwetsbare mensen onbedoeld aan hun lot worden overgelaten.’ Door hun samenwerking te intensiveren willen de organisaties dit scenario voorkomen. De organisaties zoeken elkaar daarom steeds meer op. Na meerdere positieve samenwerkingsexperimenten, is er nu ook bestuurlijk breed draagvlak.
De meerwaarde van de samenwerking is een groter bereik naar inwoners en een hogere kwaliteit. Hedwig de Vries, directeur Welzijn Lochem: ‘We zijn gezamenlijk nóg beter in staat om bij inwoners zichtbaar te maken wat we te bieden hebben. Door onze krachtenbundeling is het makkelijker om op meerdere plekken tegelijk aanwezig te zijn.’ Een digitale training voor vrijwilligers over eenzaamheid kan in één keer worden gegeven voor inwoners uit alle drie de gemeenten in plaats van voor de drie gemeenten apart. Beter, leuker en voordeliger! Ook zien de directies dat kennisuitwisseling op onder meer het gebied van mantelzorg en vrijwilligerswerk makkelijker tot stand komt. Dit is volgens de welzijnsorganisaties belangrijk omdat inwoners vaak helemaal niet weten wat ze allemaal doen. Martine Jurriens, directeur Welzijn Brummen: ‘Hierbij is voor ons het behoud van de lokale inbedding en kleur een belangrijk uitgangspunt. Uiteindelijk wordt het verschil gemaakt door korte lijnen en vindbaarheid in straten, wijken en buurten.’
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Lianne Zeisseink, telefoonnummer 06-23759918, l.zeisseink@mensenwelzijn.nl. De samenwerkingsovereenkomst wordt maandag 23 mei aanstaande om 15.30u ondertekend in Klein Twello, Maarten Tromplaan 2.
Weten wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Zoek in alle activiteiten en verhalen van inwoners!